Igiena dentară pe perioada purtării aparatului ortodontic

Igiena dentară pe perioada purtării aparatului ortodontic

Dupa ce taparatul dentar a fost aplicat este deosebit de important sa mentineti o igiena dentara foarte buna . Braketurile, arcurile, inelele sau aparatele mobile reprezinta elemente la nivelul carora resturile alimentare pot stagna cu usurinta ceea ce sa faca mai dificila igienizarea dintilor. De aceea se recomanda un periaj atent, folosirea atei dentare si a apei de gura preferabil dupa fiecare masa pentru a preveni acumularea placii dentare, aparitia cariilor si afectiuni ale gingiilor.

Periajul corect

  • periati-va dintii de trei ori pe zi (dupa fiecare masa), folosind pasta de dinti cu fluor
  • folositi o periuta speciala ortodontica – are perii moi si smocurile din marginea capului sunt cu 1-2 mm mai lungi decat smocurile din mijloc, tocmai pentru a curata simultan si aparatul dentar si dintii
  • in lipsa periutei ortodontice puteti opta pentru o perie de dinti moale. Periile moi patrund mai bine in regiunile retentive, decat periile medii si dure.
  • puteti folosi si o periuta electrica cu peri moi. Daca are viteza ajustabila, folositi-o pe cea mai mica, pentru a nu deteriora aparatul ortodontic.

Odata ce ai curatat corect dintii cu ajutorul periutei obisnuite, vei folosi periuta interdentara pentru a curata dintii de-o parte si de alta a braketurilor, pe sub arc. Se foloseste pentru fiecare dinte si in locurile in care periuta obisnuita nu poate curata complet.

 

 

Utilizarea zilnica a atei dentare este necesara pentru a pastra sanatatea gingiilor si a preveni aparitia cariilor interdentare. Iata cum trebuie folosita ata dentara in cazul in care aveti un aparat ortodontic fix.

 

 

 

In aceste situatii periajul dintilor se face in mod obisnuit folosind tehnicile corecte de periaj (miscari verticale ale periutei de la gingie spre varful dintilor), ata dentara si apa de gura.

Urmeaza igienizarea aparatului – folosind o periuta de dinti diferita de cea cu care va periati dintii, spalati bine aparatul dupa fiecare masa cu apa si cu sapun . Nu utilizati niciodata aparatul daca nu v-ati spalat pe dinti sau daca nu ati spalat aparatul. Atat dintii cat si aparatul trebuie sa fie intodeauna curate.

Autor: Dr. Carmen Coman

No Comments

Post A Comment

17 + 9 =

    Bună,

    Pacienții noștri au confirmat că tratamentele noastre sunt eficiente și nedureroase!

    Suntem o echipă de profesioniști specializați în tratarea simptomelor de mai jos.