Ce este un tratament endodontic și în ce constă?

dinte - dreossi dental

Ce este un tratament endodontic și în ce constă?

Endodonția se ocupă de interiorul (Endo) dintelui (Dontia) fiind o specialitate separată in stomatologie.
Interiorul dintelui conține tesut moale numit pulpa dentara si este compusa din: vase sanguine, nervi, celule specializate. Spatiul care adaposteste acest tesut moale se numeste camera pulpara, iar prelungirile sale de-a lungul radacinilor se numesc canale radiculare. Nervii si vasele sanguine patrund in dinte printr-o mica deschidere (gaura) numita apex situat la capatul canalului. Tesuturile care inconjoara radacina poarta denumirea de parodontiu, iar parodontiul situat la varful radacinii langa apex se numește parodontiu apical.

Un tratament endodontic urmareste sa elimine tesutul inflamat sau infectat, sa curete si sa dezinfecteze toti peretii camerei pulpare si ai canalelor radiculare care au venit in contact cu tesutul bolnav si, in final, sa obtureze (sa umple) canalele radiculare cu materiale speciale astfel incat bacteriile sa nu mai aiba spatiu in care sa se dezvolte.

Scopul principal al acestui tratament este de a crea un mediu steril in interiorul dintelui astfel incat tesuturile inconjuratoare care au fost afectate sa se poate vindeca iar dintele sa poata fi folosit in continuare corespunzator.

Cele mai frecvente motive pentru care este nevoie de un tratament endodontic sunt :

  • o carie dentara profunda
  • o carie mare sub o obturatie sau coroana
  • un abces dentar
  • fractura unui dinte

 

In functie de gradul de afectare a pulpei si a parodontiului apical medicul va alege daca este posibila tratarea intr-o singura sedinta sau se impun sedinte intermediare in care anumite substante antiseptice vor fi aplicate temporar pe canale inainte de obturatia definitiva.

Etapa 1: Dupa ce s-a instalat anestezia se monteaza folia de protectie, diga, apoi se face o deschidere in coroana dintelui pana se ajunge in camera pulpara la nerv.

Etapa 2: Se identifica toate canalele din radacini si se masoara lungimea lor.

Etapa 3: Se scoate afara toata pulpa inflamata (verv+vase de sange); se curata canalele, se racleaza peretii cu ajutorul acelor; se iriga cu solutie de hipoclorit de sodiu si apoi se usuca.

Etapa 4: Se umplu apoi canalele cu pasta sigilanta si conuri de gutaperca.

Etapa 5: Dintele se inchide cu o obturatie provizorie. Este obligatoriu sa facem o radiografie dentara de control dupa ce s-a incheiat tratamentul endodontic pentru ca medicul sa poata verifica calitatea obturatiei de canal si sa decida daca este nevoie sa reintervina. In sedinta urmatoare se plaseaza o obturatie definitive sau, dupa caz, o coroana dentara. Pivoti de fibra de sticla sau dispozitive metalice se pot introce pentru a fixa mai bine plomba definitiva.

In ciuda reputatiei proaste pe care o are tratamentul endodontic, el este de fapt confortabil. Din fericire, azi exista anestezice foarte bune, si niciodata nu se incepe tratamentul pina cind dintele nu este amortit 100%!!

Tratamentul endodontic se face prin izolarea dintelui cu diga (rubber dam). Aceasta este o folie de cauciuc, care are mai multe avantaje pentru pacient :

  • izolarea de saliva, deci de bacterii (asta insemnind un plus la sansa de reusita a tratamentului, al carui scop principal este tocmai indepartarea in numar cit mai mare a bacteriilor)
  • lipsa grijii pacientului in ce priveste limba, buzele, obrajii (acestea nemaiinterferind cu instrumentarul)
  • pacientul nu mai trebuie sa simta gustul neplacut al solutiilor cu care se iriga dintele
  • pozitia orizontala (mult mai comoda) a pacientului pe scaunul stomatologic.

 

Dintele nerestaurat este susceptibil la fractura deci, dupa tratamentul endodontic se va proceda la confectionarea coroanei dentare ( sau a restaurarii finale alese) in cel mai scurt timp. Pana la momentul aplicarii restaurarii trebuie sa aveti o igiena dentara normala (spalat pe dinti, ata dentara si verificari profesionale).

Autor: Dr. Duta Lucia, specialist endodont

No Comments

Post A Comment

2 × four =

    Bună,

    Pacienții noștri au confirmat că tratamentele noastre sunt eficiente și nedureroase!

    Suntem o echipă de profesioniști specializați în tratarea simptomelor de mai jos.