fbpx
 

Aparatul dentar

Ortodontie

Ramură a stomatologiei care se ocupă cu alinierea funcţională şi estetică a dinţilor pe arcadă prin purtarea unor aparate ortodontice. O dentiţie sănătoasă începe prin grijă timpurie faţă de poziţia dinţilor pe arcadă (cu cât se intervine mai repede faţă de momentul erupţiei, cu atât este mai bine), iar specialiştii ortodonti se vor ocupă eficient de obţinerea unui rezultat excelent.

Metodele şi materialele aparatelor dentare sunt din ce în ce mai fizionomice, unele chiar “invizibile”, astfel dumneavoastră va simţiţi confortabil pe toată perioada tratamentului.

 

Igienă dentară pe durata tratamentului ortodontic

După ce aparatul dentar a fost aplicat este deosebit de important menţineţi o igienă dentară foarte bună . Braketurile, arcurile, inelele sau aparatele mobile reprezintă elemente la nivelul cărora resturile alimentare pot stagna cu uşurinţă ceea ce facă mai dificilă igienizarea dinţilor. De aceea se recomandă un periaj atent, folosirea atei dentare şi a apei de gură preferabil după fiecare masă pentru a preveni acumularea plăcii dentare, apariţia cariilor şi afecţiuni ale gingiilor.

 

Periajul corect

periaţiva dintîi de trei ori pe zi (după fiecare masă), folosind pastă de dinţi cu fluor;
folosiţi o periuţă specială ortodontică – are perii moi şi smocurile din marginea capului sunt cu 1-2 mm mai lungi decât smocurile din mijloc, tocmai pentru a curată simultan şi aparatul dentar şi dintîi;
în lipsa periuţei ortodontice puteţi opta pentru o perie de dinţi moale. Periile moi pătrund mai bine în regiunile retentive, decât periile medii şi dure;
puteţi folosi şi o periuţă electrică cu peri moi. Dacă are viteză ajustabilă, folosiţi-o pe cea mai mică, pentru a nu deteriora aparatul ortodontic.

 

Periuţă interdentară

Odată ce ai curăţat corect dintîi cu ajutorul periuţei obişnuite, vei folosi periuţă interdentară pentru a curată dintîi de-o parte şi de altă a braketurilor, pe sub arc. Se foloseşte pentru fiecare dinte şi în locurile în care periuţă obişnuită nu poate curată complet.

 

Aţă dentară

Utilizarea zilnică a atei dentare este necesară pentru a păstra sănătatea gingiilor şi a preveni apariţia cariilor interdentare. Iată cum trebuie folosită aţă dentară în cazul în care aveţi un aparat ortodontic fix.

 

Igienta la pacientiicu aparate mobile sau de contenţie

În aceste situaţii periajul dinţilor se face în mod obişnuit folosind tehnicile corecte de periaj (mişcări verticale ale periuţei de la gingie spre vârful dinţilor), aţă dentară şi apă de gură.
Urmează igienizarea aparatuluifolosind o periuţă de dinţi diferită de cea cu care va periaţi dintîi, spălaţi bine aparatul după fiecare masă cu apă şi cu săpun . Nu utilizaţi niciodată aparatul dacă nu v-aţi spălat pe dinţi sau dacă nu aţi spălat aparatul. Atât dintîi cât şi aparatul trebuie fie întodeauna curate.
Dr. Culiţă Oana, specialist ortodontie.

 

Probleme apărute după aplicarea aparatului fix

După aplicarea aparatului ortodontic fix se poate întâmplă uneori apară unele probleme .Va prezentăm o lista de astfel de probleme, şi câteva remedii şi sfaturi pentru astfel de situaţii.

 

Dinţi dureroşi/sensibilia după vizită la medicul ortodont

Dacă aveţi dureri dentare după vizită de activare a aparatului dentar ortodontic, e recomandat luaţi un anti-algic de exemplu Paracetamol sau Ibuprofen.

 

Mâncare rămasă între dinţi sau între bracketi

Igienă dentară este extreme de importantă, mai ales în cursul unui tratament ortodontic. Menţineţi ingiena prin periaj dentar, la care adăugaţi folosirea atei dentare şi a periuţei speciale interdentare, precum şi a irigatorului bucal. Evitaţi scobitorile şi alte obiecte ascuţite sau dure care pot provoca răni gingivale şi posibile desprinderi ale bracketurilor.

 

O sârmă din aparatul dentar ortodontic va irită
Cu mare grijă, încercaţi o împingeţi uşor cu capătul gumat al unui creion sub arc. Dacă sârmă nu poate fi îndepărtată de obraz/limba, contactaţi cabinetul ortodontic . Temporar, acoperiţi capătul care irită cu o bucăţică de ceară dentară, gumă de mestecat fără zaharsau cu o buletă de vată.

 

Arcul principal a ieşit din bracket sau din tub, în zona molarilor

Contactaţi medicul ortodont! Între timp, încercaţi reinserati arcul cu o pensetă sau cu degetele. Dacă sârmă desprinsă nu irită obrazul sau limba, lăsaţi-o în pace până la vizită. Dacă va înţeapă, acoperiţi capătul cu o bucăţică de ceară. Dacă ceară nu ajută, în condiţii extreme şi nu înainte de a va consulta cu medicul ortodont puteţi tăia sârmă, cu o forfecuţa, între 2 bracketi, şi trageţi şi îndepărtaţi bucată cu pricina.

 

Dezlipirea unui bracket

Dacă, din diferite motive, s-a desprins un bracket, contactaţi imediat medicul ortodont pentru o programare . De obicei, bracketul rămâne conectat la arcul principal, aşa nu necesită o programare de urgenţă. Dacă bracket-ul se roteşte în jurul sârmei şi irită, puteţi încercaţi -l repozitionati cu o pensetă.

 

Răni ale gurii

Aplicaţi ceară ortodontică pe bracketuri sau pe arc în dreptul rănii şi purtaţi-o cât mai mult înafara de mese.Leziunea şi disconfortul ar trebui se diminueze în câteva zile. Dacă problema nu se ameliorează luaţi legătură cu medicul ortodont .

Dr. Carmen Coman.

Un zâmbet poate schimba totul. Ce este Invisalign?

Invisalign introduce o tehnica moderna pentru indreptarea dintilor, folosind o serie de alignere special create pentru dumneavoastra. Aceste alignere sunt facute dintr-un platisc moale, confortabil si invizibil pe care le purtati pe dinti. Purtarea alignerelor va va modifica pozitia dintilor gradual pentru a-I aduce in pozitia corecta. Nu exista bracketi metalici sau sarme. Pur si simplu schimbati setul de gutiere transparente la doua saptamani pana cand tratamentul este finalizat. Veti obtine un zambet de invidiat fara ca tratamentul ortodontic sa interfere cu viata dumneavoastra sociala.