01 Jan Metode de prevenire a cariei severe precoce la dinții temporari
Caria severa precoce la dintii temporari este un tip de carie care apare la varste foarte fragede, chiar dupa eruptia dintilor, care produce leziuni intinse in suprafata, dar si in profunzime. Aceste leziuni intereseaza tesutul pulpar si se manifesta prin distructii mari coronare.
Caria severa precoce mai este cunoscuta sub denumirea de CARIE DE BIBERON si intereseaza suprafetele plane intalnindu-se la copii de pana in 3ani, la nivelul frontalilor superiori. Factorii care determina aparitia cariilor severe precoce sunt: flora bacteriana patogena din cavitatea bucala, alimentatia bogata in carbohidrati si calitatea structurii dentare.Parintii ar trebuii sa cunoasca si sa aplice masurile de igiena orala ce trebuiesc impuse pentru a nu favoriza aparitia cariei, precum si o grija sporita la obiceiurile de hranire a copilului mic. Flora bacteriana patogena prezenta in cavitatea bucala il are ca agent producator de astfel de leziuni pe Streptoccocul mutans.
Este foarte importanta atitudinea parintilor si grija acestora pentru a prevenii o astfel de leziune, interventia medicului fiind dificila datorita varstei mici a pacientului. Primul control al copilului la medicul stomatolog ar trebuii facut imediat dupa aparitia primului dinte temporar pe arcada. Parintii ar trebuii sa constientizeze necesitatea si importanta informarii lor in preventia acestui tip de carie precum si urmarile asupra dentitiei definitive. Atitudinea parintilor trebuie sa fie relaxata in prezenta copilului, sa nu creeze frica sau fobii, prin ingrijirea primilor dinti, sa se informeze corect prin medicul stomatolog si apoi sa fie perseverenti in igiena si alimentatie copilului. Realizarea unei igienizari inainte de aparitia primilor dinti de lapte se poate face prin folosirea unei mese de tifon, imbibata in apa calduta, infasurata pe degetul parintelui si cu care sa se maseze incet gingiile, preferabil dupa fiecare masa. Procesul trebuie sa fie lent si in sedinte scurte, de multe ori facut sub forma de joaca, pentru a nu creea un disconfort copilului. Apoi la aparitia dintilor se poate incepe folosirea unei periute moi, speciala pentru categoria de varsta din care face parte copilul, antrenarea copilului in acest sens facandu-se cu blandete si calm precum si prin folosirea desenelor animate, pozelor, etc. Copilul poate fi mai fericit daca se poate juca cu o periuta de dinti, stiind ca este a lui si astfel va trece mai usor peste disconfortul initial. Periatul trebuie sa fie o activitate pe care copilul trebuie sa o vada la toti membrii familiei si sa participe la ea, chiar daca la inceput doar cu prezenta.
Importanta crearii unor obiceiuri alimentare sanatoase, chiar din primii ani de viata este foarte importanta si de aceste obiceiuri vor depinde alegerile si preferintele alimentare ale viitorului adolescent sau adult. In alegerea recompenselor,atunci cand ii aratam copilului afectiune sau recunoastere pentru un lucru bine facut, este de preferat sa evitam sa-l rasplatim cu un aliment dulce (ciocolata, bomboane, prajituri, gume de mestecat,…etc). Cu siguranta, reperele familiei sunt cele mai importante in primii ani de viata, el intelegand rapid ca o senzatie de bine, de recunoastere, de bucurie a membrilor familiei este asociata cu un aliment dulce si acesta va reprezenta criteriul viitoarelor alegeri alimentare. Recompensarea alimentara ar trebuii facuta cu un fruct, sucuri de fructe neindulcite, alimente naturale, crude, reusind astfel formarea unor obiceiuri sanatoase de viata, dar si o forma de curatare naturala a cavitatii bucale. Alimentele pe baza de carbohidrati, dulciuri, fainoase, ceaiul indulcit, laptele indulcit, alimente cu concentratii mari de zaharuri trebuiesc eliminate in intervalul orar de seara, interzise inainte de culcare, ele putand ramane pe suprafetele dentare si creend astfel distructii ale smaltului in timpul noptii.
Sfatul medicului dentist in ingrijirea fiecarui copil, adaptarea parintilor la comportamentul acestuia, precum si formarea obiceiurilor de igiena si nutritie, reprezinta cea mai buna metoda de profilaxie. Obiceiul de a vizita cabinetul stomatologic de mic va inlatura fricile si fobiile ce pot aparea in cazul unor interventii, neplacute la varste fragede. Trebuie dezvoltata increderea in medic, ca si prieten pentru viitorul pacient, iar atmosfera si atitudinea medicului trebuie sa fie prietenoasa, calda, comunicativa, sedintele scurte si netraumatizante. Un copil cu obiceiuri sanatoase de alimentatie si igiena este viitorul adult responsabil in ingrijirea propriei cavitatii bucale.
Autor: Dr. Dreossi Giulia
No Comments