Detartrajul – Ce este? De ce să-l facem? Când trebuie făcut?

dinti albi - dreossi dental

Detartrajul – Ce este? De ce să-l facem? Când trebuie făcut?

Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.

La inceput, tartrul este alb-galbui. In timp, de la alimentele consumate si uneori de la tigari, el capata culoarea maronie. Detartrajul este singura metoda permisa de a scapa de tartru si se face doar la medicul dentist. Nu afecteaza in niciun fel dintii (daca este facut corect si la timp), ci doar indeparteaza tartrul. Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru incetinirea evoluției sale. Tartrul poate aparea la orice varsta, atat la adulți, cat și la copii. Indepartarea tartrului se poate face numai de catre medic prin detartraj. Metoda cel mai des intalnita de detartraj este cea cu ultrasunete care nu traumatizeaza dintii si nici gingia, este usor de suportat si nedureroasa.

Detartrajul cu ultrasunete este folosit pentru a indeparta tartrul de pe dinti si de sub gingie, petele colorate de pe suprafata smaltului. Acest timp de curatare a dintilor este mult mai eficient decat cel realizat manual si mai putin traumatizant pentru dinti si gingii. Indeparteaza depozitele bacteriene si este mult mai usor tolerat de catre pacienti. Datorita traumatismului redus, detartrajul cu ultrasunete este indicat persoanelor care sufera de hemofilie sau parandontite.

De asemenea, detartrajul cu ultrasunete se realizeaza mult mai rapid decat cel manual. Varful aparatului poate ajunge si sub gingie, de unde va indeparta tartrul si placa bacteriana. Detartrajul cu ultrasunete previne aparitia gingivitelor si a afectiunilor paradontale. Prin aceasta metoda de curatare se pot indeparta si petele de pe dinti, provocate de cafea, ceai sau nicotina, care nu pot fi indepartate manual.

Detrartrajul cu ultrasunete nu este dureros, iar in timpul realizarii nu trebuie efectuata anestezie. Aceasta procedura nu foloseste substante chimice care sa deterioreze dintele sau gingia. Multi pacienti fac greseala de a se opune detartrajului pe care medicul il practica, in mod curent, chiar de la prima sedinta, facand obiectia ca inlaturarea pietrei le-ar slabi dintii. Medicul va trebui sa-l convinga pe pacient ca inlaturarea pietrei nu numai ca nu-i poate aduce niciun neajuns, ci dimpotriva, este o interventie absolut necesara unei bune stari a dintilor

Este recomandat ca un detartraj sa se efectueze o data la 6 luni, pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi o data la 4 luni, iar fumatorii ar trebui sa efectueze aceasta operatiune o data la 3 luni. Dupa detartraj este posibil sa mai ramana mici depozite de tartru care se pot indeparta printr-un periaj profesional.

Autor: Dr. Duta Lucia

No Comments

Post A Comment

seven − 1 =

    Bună,

    Pacienții noștri au confirmat că tratamentele noastre sunt eficiente și nedureroase!

    Suntem o echipă de profesioniști specializați în tratarea simptomelor de mai jos.