01 Jan Ce spune zâmbetul despre noi?
Ne-am gandit vreodata cat tradeaza zambetul de pe chip, ce se ascunde innauntrul nostru?
Psychology Today a publicat la 1 Apr 2012 studiul cercetatorilor de la Universitatea din Kansas, Tara Kraft si Sarah Pressman demonstratia faptului ca rasul are un puternic efect relaxant. Este vorba de zambetul spontan, numit zambetul Duchenne, in timpul caruia are loc o contractare a muschiului orbicular al ochilor. In literatura de specialitate, psihologii diferentiaza doua tipuri principale de zambet: zambetul Duchenne, cald si spontan, ce poarta numele cercetatorului francez Duchenne, care il descrie pentru prima oara, si care antreneaza intreaga fata, si zambetul non-Duchenne, care pune in miscare doar muschii fetei, numit si “zambetul insotitorilor de zbor”.
Ei au ales 169 de voluntari, care au format trei grupe. Acestora li s-a cerut sa se antreneze pentru a mima o expresie faciala cu ajutorul unei baghete. Prima grupa de voluntari au pastrat o expresie neutra, a doua, a arborat un zambet “standard’ si a treia grupa a avut parte de un zambet larg, total, sincer. Aceleasi persoane au reluat acest exercitiu in conditiile efectuarii unor activitati stresante: a face un desen cu mana pe care nu o folosesc in mod obisnuit pentru a scrie si in acelasi timp sa priveasca intr-o oglinda, iar apoi sa puna mana intr-un vas cu apa extrem de rece. La finalul acestor teste, ritmul cardiac al voluntarilor care au zambit era mult mai aproape de cel normal, comparativ cu voluntarii obligati sa pastreze o expresie neutra. Dar cei mai relaxati s-au dovedit a fi voluntarii care au zambit total si sincer.
Una din concluziile acestui studiu sunt ca exista o modificare la nivel subconstient, in afara constientului, ca si feedback al efectului facial.
Deci daca sunteti in incercarea de a va schimba starea de spirit incercati sa fiti cat mai naturali in activarea acestor muschi faciali (implicati in producerea zambetului) iar creierul va interpreta in mod correct expresia de bucurie/fericire.
Zambetul din timpul scurtelor activitati stresante ne ajuta sa reducem intensitatea reactiilor corpului nostru la stres.
Un nou studiu:
Kraft T & S Pressman (2012 in presa).
– Influența manipularii expresiei faciale pozitive in raspunsul la stres.( Psychological Science)
Autor: Dr. Dreossi Giulia
No Comments