Prima vizită la medicul stomatolog

Prima vizită la medicul stomatolog

Starea de sanatate a dintilor si a gurii reprezinta preocuparea oricarei persoane civilizate dincolo de efectul de necontestat al unui zambet fermecator. Ce poate fi mai simplu decat respectarea unei igiene bucale si vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an?

Prima vizita la medicul stomatolog poate reprezenta fara indoiala o sursa de stres sau poate deveni inceputul unei colaborari de lunga durata in folosul obtinerii sanatatii orale. Inceputul unei astfel de colaborari ar trebuii sa se desfasoare intr-o maniera relaxanta, placuta, sub forma unei discutii care sa aibe la baza comunicarea. Relatia medic-pacient trebuie sa fie bazata pe incredere si o deschidere de partea amandurora de a discuta si a intelege fiecare etapa a viitorului tratament.

Consultatia sau prima sedinta are rolul de informare, adica anamneza pacientului, in urma careia medicul obtine toata suita de informatii privind starea de sanatate a pacientului, avand datoria de a privii pacientul ca pe un intreg, un organism complex, nu doar din punct de vedere al cavitatii bucale (de a trata bolnavul si nu doar boala). De aceea pacientul trebuie sa exprime liber, fara retineri, toate problemele avute in decursul timpului, intelegand necesitatea reala a comunicarii acestor aspecte.

Discutiile trebuie sa asigure un confort psihic, sa inlature teama de anxietate si de aceea varsta optima a copilului la prima vizita la medicul stomatolog ar trebuii sa fie 3 ani, pentru ca viitorul adolescent si adult sa depaseasca mai usor frica. Discutiile deschise despre ceea ce simt, creeaza confortul psihic pentru copil de a merge inainte si de a depasi cu bine aceasta etapa sensibila, din punctul de vedere al formarii unei imagini de sine, sanatoase.

Pacientul va trebui sa ofere toate informatiile legate de starea de sanatate generala, afectiuni si tratamente generale si stomatologice, boli din copilarie si cele dobandite pana la acel moment, internari in spital, interventii chirurgicale, accidente, ultimele controale la medicul generalist, medicatia curenta (daca exista), frecventa controalelor stomatologice. De asemenea medicul trebuie sa afle de la pacient tulburarile asociate cu tratamentele stomatologice vechi si ce anume isi doreste acesta de la tratamentul stomatologic pe carte urmeaza sa-l inceapa. Medicul va realiza astfel, in cunostinta de cauza, examinarea, diagnosticul, recomandarile si interventiile terapeutice necesare si specifice dumneavoastra.

In beneficiul ambelor parti este necesara semnarea unui formular de informare si consimtamantul pacientului privind viitorul tratament care trebuie sa contina: planul de tratament (manopere in mare, durata si costuri), medicatia, radiografii diagnostice, documentatia clinica si eventualele riscuri inerente si potentiale. Toate acestea nu au rolul de a speria pacientul, ci de a stabili o legatura de incredere si maxim profesionalism in tratarea corecta si completa de catre medicul stomatolog.

Astfel, punand toate intrebarile legate de modul de desfasurare al planului de tratament, veti afla toate amanuntele necesare si veti intelege necesitatea semnarii unui consimtamant de ambele parti. Prima vizita este considerata o psihoterapie, in care tonul vocii, un zambet intelegator si un comportament amical sunt deosebit de importante, fie ca vorbim de un pacient copil, adolescent sau adult.

Autor: Dr. Dreossi Giulia

No Comments

Post A Comment

nine + 1 =

    Bună,

    Pacienții noștri au confirmat că tratamentele noastre sunt eficiente și nedureroase!

    Suntem o echipă de profesioniști specializați în tratarea simptomelor de mai jos.